Swan Lake
25 nov 2024

Swan Lake

International Festival Ballet
Pris:  från 800 kr
Öppnar:  18:00
Insläpp till salong:  19:00
Börjar:  19:30
Plats: Teatern
Ingång: Navigationsgatan 4
Åldersgräns: Fri ålder

International Festival Ballet presenterar en saga om skönhet, elegans och grace; Svansjön! Den 25 november kan du uppleva den bästa balettklassikern genom tiderna på Slagthusets teaterscen – missa inte det!

För många är “Svansjön” synonymt med “balett”. Den romantiska sagan om den unge prinsen Siegfried som förälskar sig i svanprinsessan Odetta och vill befria henne från hertigen Rothbarts onda förtrollning är en berättelse om den sanna kärlekens kraft. Detta balettstycke ingår i standardrepertoaren hos alla större kompanier. Allegro Moderato från Svandanserna i akt 2, koreograferad av Lev Ivanov, har i synnerhet varit föremål för otaliga parodier och är därför känd långt utanför den balettintresserade publiken som “De fyra små svanarnas dans”. Kort sagt, det är ett genialt verk av en genial kompositör och har varit en publikdragare i århundraden.

“Svansjön” trollas fram på scenen av en av de bästa klassiska balettensemblerna, International Festival Ballet. Den storslagna scenografin av den lysande teaterdesignern Vjatscheslav Okunev, som bland annat har arbetat för Marinsky Theatre i Sankt Petersburg och La Scala i Milano, vackra kostymer och balettensemblens gränslösa elegans och sorglösa lätthet garanterar en drömsk och sagolik version av en klassisk balett som fortsätter att fascinera efter mer än 100 år.

Musik: P. I. Tjajkovskij
Koreografi: L. Ivanov och M. Petipa
Klippning och konstnärlig ledare: Alex Bogutsky
Scenografi och kostym: V. Okunev

International Festival Ballet
Chockad och påverkad av Rysslands omänskliga angreppskrig mot Ukraina byter den berömda baletten namn till International Festival Ballet. Med denna förändring uttrycker artisterna sin kristallklara ståndpunkt. Festivalbaletten är en internationell balett som tänker bortom nationsgränser och står för förståelse och samexistens i konstens, musikens och dansens poesi. Sedan krigets början har artisterna uttryckt sin ståndpunkt mot rysk aggression genom otaliga protestaktioner före varje föreställning. Det är därför de nu också hotas av Ryssland. Teamet, som också består av många ukrainska dansare, ser sig naturligtvis som en balett för fred och sammanhållning mellan alla folk.

Konstnärligt representerar baletten den ryska skolan av klassisk balett i sin renaste form. Strikt elegans i kombination med moderna och 2000-talsinfluenser, med andra ord en dansföreställning i en klass för sig – och allt detta i kombination med magnifika kostymer och fantastiska scenuppsättningar.

Under den nya säsongen presenterar International Festival Ballet återigen en mycket speciell juvel inom klassisk balett: “Svansjön”.

De odödliga balettklassikerna av Piotr I. Tchaikovsky är kända över hela världen och förtrollar människor i alla åldrar. Alla känner till den romantiska berättelsen om “Svansjön” med den vita och den svarta svanen, som har blivit synonym med elegansen i klassisk balett på högsta nivå. Törnrosas månghundraåriga sömn, som bara en prins kärlek kan befria henne från, har fascinerat publiken i generationer. Och berättelsen om baletten “Nötknäpparen” erbjuder den perfekta vinter- och julmagin för hela familjen. Den internationella festivalbalettens unika föreställningar väcker populära baletter till liv i hänförande skönhet och perfektion.

Klassisk balett har en lång tradition i Östeuropa, som fortfarande odlas idag. Landet har producerat många berömda prima ballerinor, dansare och koreografer. De välrenommerade ryska balettskolorna är kända för sin höga standard och stränghet, och eleverna för sin motivation, ambition och enorma talang. De 42 dansarna i International Festival Ballet har också gått igenom denna tuffa skola, vare sig det är Vaganova Academy i St Petersburg, Moscow Choreography Academy, balettskolan i Ufa eller balettakademin i Perm. De har alla arbetat vid de viktigaste baletteatrarna i Ryssland, Ukraina och Moldavien och har vunnit många priser vid internationella balettfestivaler och tävlingar. Tillsammans har de blivit ett av de estetiskt och tekniskt mest framgångsrika balettkompanierna inte bara i Östeuropa, utan även i hela världen, som en del av International Festival Ballet. Förutom en absolut exakt dansteknik kännetecknas denna balett på hög nivå av en harmonisk och sammanhängande helhetsbild och elegant lätthet. International Festival Ballet briljerar med en perfekt dansföreställning som får publiken att tappa andan.

Presenteras av Ovation Events GmbH.